4xT® – methode

Orthopedische revalidatie & myofasciale therapie

De 4xT®-methode is gebaseerd op het idee dat alle structuren (spieren, pezen, botten) met elkaar verbonden zijn via onze fascia.

Wat is fascia?

Fascia

Fascia of bindweefsel is een verbinding doorheen heel ons lichaam bestaande uit collageenvezels en water. Je kan het zien als een structuur van vezeldraden doorheen ons lichaam. Deze ‘draden’ kunnen letterlijk in de knoop geraken waardoor de verschillende bindweefsellagen niet meer goed kunnen glijden ten opzichte van elkaar en er dus een bewegingsbeperking ontstaat.

Wat is de 4xT®-methode?

Eerst zoeken we naar positiefouten in het gewricht, die jouw beweging kunnen beperken. Bij bv. de schouder kan een anterieurstand van de humerus (je schouderkop die te ver naar voren staat), de beweging van je arm beperken. Terug centraliseren van de schouderkop zorgt al voor een eerste verbetering. Door dit, mogelijks, jarenlange foute patroon heeft het bindweefsel zich aangepast en ontstaan er ook tracking fouten (tijdens de beweging). Deze lossen we op aan de hand van een protocol met de volgende stappen:

  1. Testen: Aan de hand van een aantal sneltesten wordt bepaald waar de beperking zich juist bevindt en in welke richting we de fascia moeten bewegen om terug meer bewegingsruimte te geven
  2. Triggeren: deze fase zorgt ervoor dat de ‘knopen’ in bindweefseldraden loskomen
  3. Tapen: dit ondersteunt en stimuleert het bindweefsel om in de juiste richting te bewegen
  4. Trainen: deze fase heeft als doel om de nieuwe situatie (zonder bewegingsbeperking) in het lichaam op te slaan. Aan de hand van cardiotraining en laagdrempelige oefeningen wordt het effect op lange termijn gegarandeerd

Bij welke klachten werkt deze methode?

Deze methode werkt voor zowel chronische als acute klachten.
Na de sneltesten zal duidelijk worden of deze therapie iets voor jou kan betekenen.

Meer info?

www.4xt-therapeut.nl